#nakedfoodrecipes, #nakedinfo

Συνταγή για ψωμί με προζύμι

Συνταγή για ψωμί με προζύμι

Αφήνω αυτό εδώ σαν έναν μικρό μπούσουλα για όσους θέλουν να δοκιμάσουν να φτιάξουν ψωμί με προζύμι στο σπίτι. Εγώ έψαχνα για χρόνια μια συνταγή που να μου δίνει ένα αποτέλεσμα σαν αυτό που έβλεπα στα βιντεάκια και τις φωτογραφίες των άλλων και κατέληξα στην παραπάνω.

Εύχομαι να σας βοηθήσει το βιντεάκι που φτιάξαμε και για ο,τι απορία έχετε στείλτε μου μήνυμα αν μπορώ να βοηθήσω παραπάνω! Εσάς που νομίζετε ότι δεν μπορείτε να φτιάξετε ψωμί με προζύμι, σας νιώθω να ξέρετε. 2 χρόνια πέρασα να φτιάχνω ψωμιά νόστιμα μεν, αποτυχημένα από φούσκωμα δε... πάμε γερά, μπορείτε!

Δείτε περισσότερα: https://youtu.be/QKHjhB4SOIk

Συνταγή για ψωμί με προζύμι:

  • 310 γραμμάρια νερό
  • 200 γραμμάρια από αλεύρι [ 10g πρωτεϊνη ανά 100g ]
  • 215 γραμμάρια από σκληρό αλεύρι [ 12-14g πρωτεϊνη ανά 100g ]
  • 30 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
  • 80 γραμμάρια προζύμι
  • 8 γραμμάρια αλάτι

#tip Tην πληροφορία για την περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη θα τη βρείτε στην διατροφική ετικέτα που βρίσκεται πίσω ή στο πλάι στις συσκευασίες όλων των αλεύρων

1ο στάδιο, αυτόλυση:

Σε αυτό το στάδιο βάζουμε όλα τα υλικά μας εκτός από το προζύμι και το αλάτι.
Προσθέτουμε πρώτα τα υγρά και στη συνέχεια τα στερεά.
-----
  • 310 γραμμάρια νερό
  • 200 γραμμάρια από αλεύρι [ 10g πρωτεϊνη ανά 100g ]
  • 215 γραμμάρια από σκληρό αλεύρι [ 12-14g πρωτεϊνη ανά 100g ]
  • 30 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
-----
Ζυμώνουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή εώς μιάμιση ώρα.
 

2ο στάδιο:

Βάζουμε το προζύμι και ζυμώνουμε και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά με 1 ώρα και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι και προχωράμε στα διπλώματα και τη μορφοποίηση της ζύμης.
-----
  • 80 γραμμάρια προζύμι
  • 8 γραμμάρια αλάτι
-----
 
#tip Για να βοηθήσουμε το αλάτι να απορροφηθεί από τη ζύμη μπορούμε να βρέξουμε ελαφρώς την επιφάνεια της.
 

Για τα διπλώματα:

- Όσο είναι η ζύμη μου στον κάδο, μέχρι δηλαδή να μπει και το αλάτι, κάνω διπλώματα μέσα στον κάδο.
- Αφού βάλω το αλάτι κάνω ένα δίπλωμα έξω από τον κάδο και βάζω τη ζύμη σε ένα μπολ και σκεπάζω για περίπου 1 ώρα.
- Διπλώνω άλλες δύο φορές, στις οποίες κάθε φορά αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει για μία με μιάμιση ώρα.
- Μετά το 3ο δίπλωμα, βάζω τη ζύμη στο καλαθάκι μορφοποίησης ζύμης, σκεπάζω, αφήνω να φουσκώσει για 2 ώρες και στη συνέχεια τη βάζω στο ψυγείο για 12-14 ώρες.
 

Για το ψήσιμο:

- Προθερμαίνω το φούρνο μου 250 βαθµούς, έχοντας βάλει μέσα τη γάστρα μου ή το σκεύος που θα ψήσω το ψωμί ώστε να πιάσει θερμοκρασία.
- Βγάζω τη γάστρα από το φούρνο, βάζω αντικολλητική επιφάνεια, χαράζω το ψωμί μου, βρέχω την επιφάνεια του ψωμιού με νερό και βάζω παπαρουνόσπορο.
#tip για την κόρα μπορείτε να βάλετε και ένα παγάκι μέσα στη γάστρα ή το σκεύος σας
- Ψήνω με κλειστό το καπάκι της γάστρας για περίπου 20-30 λεπτά στους 240 βαθμούς και για άλλα 20-30 λεπτά στους 200 βαθμούς χωρίς το καπάκι.